Rättvist från början till slut

När du köper något i butiken kanske du inte tänker på var den kommer ifrån. I alla fall var det så tidigare. Dagens konsumenter är ganska medvetna om vad de handlar. Bland annat har uttrycket närodlat blivit populärt. Dels stödjer du det lokala näringslivet, men framför allt minskar du utsläppen. Så ursprunget har betydelse i dina dagliga val.

Samma sak gäller kläder och annat som kommer lite längre bort ifrån. Här kan du också välja sådant som är bäst för både miljö och människor. En del varor är stämplade och legitimerade från stora organisationer som har koll på framställningen. Andra är garanterat framställda på ett humanitärt och miljövänligt sätt.

Naturliga material som är bra för dig

Det är klart att du inte bara handlar sådant som är framställt på rätt sätt. Du måste ha vissa behov eller en önskan för produkterna. Det fina med många naturliga material är att du kan kombinera sådant som är bra både för dig och de som framställer dem. Ta gärna en närmare titt på Weards bambustrumpor för dam.

Bambu är helt klart ett naturligt material, och det har verkligen tagit över marknaden. En av orsakerna är att det inte krävs några kemikalier för att odla bambu, det är naturligt resistent mot skadedjur. Det är så klart för dig som konsument, men framför allt är det bra för de som jobbar med råvarorna. Bambu är ett hållbart och humanitärt alternativ.

Fördelar med naturliga, rättvisa material

Något annat som har visat sig vara positivt med just bambu är att du kan skörda flera gånger om året. Det gör att odlarna kan utnyttja en relativt liten yta för att få större inkomst. På flera håll har de små odlarna gått samman i kooperativ, just för att alla ska kunna överleva på ett enklare sätt. Allt det här är sådant som påverkar om de blir legitimerade för rättvis handel.

Sedan har du frågan om produkterna är miljövänliga eller inte. Även här ligger bambu bra till, just för att det inte behöver besprutas för att överleva. Odlingar påverkar alltid miljön, men ju färre kemikalier som krävs desto bättre. Bambu suger upp koldioxid och avyttrar syre, återigen en process som är grundläggande för allt liv.

Något annat som är positivt med bambu är att de växer väldigt snabbt. Det kan med fördel användas på jordar som blivit förstörda av avverkning och där erosion är ett hot. I genomsnitt växer en bambuplanta sju meter per år. Den huggs ner när den når runt 35 meter, och skjuter genast upp nya skott. En livscykel som är till fördel för både odlare och konsumenter.