Ljus är en gåva

Alla har någon form av belysning i hemmet. Annars är det svårt att göra något eller överhuvud taget leva ett fullgott liv. Tänk bara på hur du ska sminka dig på morgonen om du inte har en lampa. Eller hur svårt det vore att laga mat, hacka lök, utan tillgång till lyse. Det är så absurt att du säkert skrattar åt tanken.

Men förutom att lyse är ett måste så är det även en god möjlighet att dekorera hemmet. Du kan göra bra mycket med lite snygga lampor som är utplacerade på rätt ställe. Eftersom ljus ger en så god känsla och sprider hemtrevnad så är det faktiskt ett av de viktigaste valen när du planerar din heminredning.

Den rätta lampan

Till att börja med är det bra att lära sig lite mer om vilka ljuspunkter du bör ha i hemmet. Vad som passar bäst i sovrummet, köket och så vidare. För att ha ljuset rätt i ögonen är inte trevligt. Och det är inte alltid du behöver så starka lampor, allt beror på vad de ska användas till.

Många kombinerar taklampor med andra ljuspunkter i ett rum. Du behöver ett allmänt ljus som du ofta tänder när du går in i rummet. Men ofta är det viktigt med något lite extra. Kanske en läslampa eller några bakgrundslampor. Tänk igenom hur du använder varje rum så blir det lättare att välja de rätta lamporna.

Sedan har du den tillfälliga belysningen. Kanske en ljusslinga som du sätter upp på verandan under sommarmånaderna. Adventsstjärnan eller andra dekorationer när det är högtider. Inför julen är det viktigt med ljus. De behöver inte alltid passa in i den grundläggande inredningen, eftersom de bara sitter uppe under en begränsad tidsperiod.

En bra present

Vissa lampor kostar bra mycket. En del beror på vilket material de är gjorda av, men även vem som har skapat designen. Du kan ofta få reproduktioner som är minst lika fina, men det är inte alla som tycker om det. Så en snygg lampa kan faktiskt vara en bra present, i alla fall om du vet vad mottagaren tycker om. Du kan inte ge bort lampor hur som helst.

Ett alternativ kan vara att ge bort ett presentkort till en lampbutik så de får välja själva. För belysning är en så pass viktig detalj att det helst bör bli rätt redan från början. Att ha en önskelista i olika butiker inför bröllopet är en bra idé, då kan du välja själv men ändå få den i present.

Bevara din fina gåva

Ljus är ett måste men också en gåva. Det gör att du kan fungera i vardagen, samtidigt som du kan skapa stämning när det är dags att mysa. Oavsett var du bor så är lampor och lyse något som ingen vill vara utan. Tvärtom är det en sak som helst bör planeras så du får det rätta för din smak. Som tur är finns det så mycket att välja mellan att det aldrig blir något problem att hitta något du bara måste ha.

När du vill förnya ditt hem kan det ibland räcka med att göra några små förändringar. En ny lampa, eller kanske bara glödlampa, kan ge en dimension till ett rum som inte fanns där tidigare. Många som byter ut sina gardiner upplever lite av den samma effekten. Att det blir något helt nytt och fräscht. Men få saker kan göra så stor skillnad som lampor och ljus.

Hur många lampor behöver du?

Det rekommenderas att du sätter upp mellan fem och tio ljuskällor i ett helt vanligt rum. Det låter ganska mycket, men om du börjar räkna efter så kommer du snabbt upp i de här siffrorna. För ofta så tänker inte folk på hur många lampor de har. De sätter bara upp dem där det finns behov. Eller när de vill pynta och göra lite extra fint.

För att det ska fungera är det alltså en blandning av olika sorters lampor som gäller. Taket, väggarna, golvet, bord, och så vidare. Det finns så många ställen där du kan placera en ljuskälla. Lägg sedan till de där härliga stearinljusen eller adventsstjärnan så är det ganska komplett.