AnonymMan-Svartvit

Rex, 28 år

1988–2008
Födelse och uppväxt
Zhejiang, Kina
2008–2010
Studier
Chengdu, Kina
2011–
Anknytning
Stockholm, Sverige

Solen kommer fram så småningom, ibland ser man den bara inte på länge

 

I Kina ska familjerna ha ett barn. När jag föddes hade mina föräldrar redan tre döttrar. De flyttade till en annan stad, och jag registrerades först många år senare när det blev befolkningsräkning. Först då blev jag officiellt ett namn i systemet. Sedan ett år tillbaka är det tillåtet att föda ett andra barn – om det första är en flicka.

 

Att växa upp som enda sonen med tre systrar hade sina utmaningar. Mina föräldrar behandlade oss lika, men det ställdes alltid högre förväntningar på mig. Det blev tydligare ju längre tid jag gick i skolan. Helst skulle jag bara umgås med dem som fick bra resultat i skolan och som var disciplinerade. Jag skulle sträva efter att få hög status i samhället och göra karriär. När jag en gång fick beröm av en lärare för att vara en bra elev blev mina föräldrar stolta, men jag fick inte så bra resultat på de nationella proven. Det var en besvikelse för mig själv och mina föräldrar. Trots fokus på prestationer var mina föräldrar och syskon kärleksfulla. Mina systrar brydde sig ibland alldeles för mycket om mig; det blev svårt att gå min egen väg.

 

I hela mitt liv har jag kämpat hårt för att göra bra saker och varit plikttrogen. Jag kämpade för att förbättra livet för familjen och försökte vara ett bra barn som hjälpte till i hemmet när det behövdes. Ibland vet jag inte om det var värt att komma till livet för att bara kämpa så hårt för allt.

 

När jag träffade min tidigare fru var det ögonblicklig kärlek. Jag tyckte hon var en så bra person och med henne såg jag en möjlighet att ta nya tag i ett nytt land. Hon föddes och växte upp i Kina, men flyttade till Sverige med familjen när hon var 15 år. När hon var på återbesök i Kina introducerade min syster oss för varandra. Vi förlovade oss och bestämde att vi skulle flytta ihop i Sverige. Jag tänkte att vi kunde starta företag ihop, och jag kunde börja studera igen och skaffa mig yrkeskompetens.

 

Kärleken smakade inte så bra i Sverige. Inledningsvis gick det bra, men vi hade inte samma åsikter kring vägen framåt i livet. Jag ville studera för att uppnå det jag ville i livet. Stridigheterna splittrade oss. Nu bor jag ensam och vi fortsätter på olika håll. Det finns både ångest och glädje i det. Om jag skulle leva i Kina i dag skulle jag ha skaffat mig barn, familj, jobb och en karriär. Nu läser jag istället lingvistik, som jag verkligen älskar. Språkvetenskap gör att man upptäcker nya inneboende kunskaper och man lär sig avkoda omgivningen på ett annat sätt genom att lyssna på hur människor uttrycker sig. Jag jobbar också extra som guide för kinesiska turister på besök i Norden. Det har gjort att jag lärt mig mycket om regionen och dess historia.

 

Jag kommer in mer och mer i svenska samhället. Det har förändrat mina tankar och sätt att se på saker och ting. Jag har lärt mig att man måste ha tålamod och hålla sig lugn. Solen kommer fram så småningom, ibland ser man den bara inte på länge. Jag har fått en bredare syn på Kina, Sverige och världen. Nu kämpar jag hårt för att min flickvän från studietiden i Kina ska kunna komma hit och leva med mig här. Jag måste kunna försörja oss båda. Jag hoppas att det går i lås för jag skulle inte vilja behöva uppfostra mina barn i Kina och se dem tvingas gå igenom samma resa som jag gjorde.

 

Min dröm är att en dag ha ett hem med två väggar fyllda av böcker i hyllor. När jag och min fru avslutat dagens arbete går vi dit och läser högt ur böckerna för barnen. Sedan diskuterar vi tillsammans vilka reflektioner man fick. Det är min stora dröm.

 

 

Om migration i det offentliga samtalet

 

Migrationsfrågorna upptar störst plats i samhället nu. Diskussionen kring hur många som kommer och konsekvenserna av det får mig att själv fundera på om migration ökar osäkerheten för människor. Det får mig också att tänka på vilka insatser som behövs för att integrera människor och hur man bäst motiverar till språkinlärning och jobbsökande. Jag var själv motiverad till att studera och hitta jobb, men så kanske det inte är alla gånger.

 

Det finns risker med att det riktas så stort fokus mot migration och flyktingar. Det gör att du som ny invånare pekas ut, snarare än att bli betraktad som en samhällsmedlem. Folk här tror alltid att jag kom för att studera och frågar ofta på engelska hur de kan hjälpa mig. ”Intressant” är ordet jag möts av när jag svarar på svenska och berättar det verkliga skälet till att jag flyttade hit – kärleken.

 

Hur ser andra länders mottagande ut utanför Europa? Det är en fråga som inte upptar så stor plats i debatten. Kina tar till exempel inte emot flyktingar fast det finns möjlighet till det. Just nu anser jag till exempel att Kina borde ta emot flyktingar från Nordkorea, men många därifrån skickas tillbaka. I många avseenden har jag ingen aning om hur den kinesiska regeringen resonerar.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Rex låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här