Anknytning-Inta-Svartvit

Inta, 32 år

1984–2003
Födelse och uppväxt
Liepaja, Lettland
2003–2007
Studier
Valmiera, Lettland
2008–2010
Studier
Riga, Lettland
2007–2015
Arbete
Riga, Lettland
2015–
Anknytning
Upplands Väsby, Sverige

”Jag förberedde mig i ett år för flytten till Sverige”

Sverige har aldrig varit ett främmande land för mig, men jag hade aldrig en tanke på att flytta hit. Min mamma var rektor på min skola i Liepaja, och vår kommun var vänskapskommun med Danderyd. Vi skickade julklappar och påskgodis till varandra. Varannan termin kom det svenska lärare och rektorer och bodde hos oss i Liepaja, och varannan termin åkte min mamma dit. En gång fick jag följa med, och jag minns raderna av mopeder utanför skolan i Danderyd. På den tiden var det svåra tider i Lettland, och det var inte så många som hade en egen moped. Jag kunde känna att atmosfären i Sverige var annorlunda. Kommunikationen mellan lärare och elever var mer jämlik. I Lettland var läraren inte din vän.

Min pojkvän Erik träffade jag genom en gemensam vän i Riga. Vi var några tjejer som skulle lära oss spela fotboll och han spelade i det andra laget. Vi har båda rest mycket och pluggat utomlands, jag i Salzburg i Österrike och på Södertörn i Sverige, han i bland annat Australien. Jag hade pluggat klart och hade min erfarenhet, mina kontakter och en fast anställning i Riga, och vi ville se om han kunde hitta ett bra jobb där. Men det blev inte så. Erik hittade istället ett bra jobb i Sverige och köpte en lägenhet i Upplands Väsby.

Under ett helt år förberedde jag min familj och mina vänner på min flytt till Sverige. Jag ville att de skulle förstå att vi skulle hålla kontakten även om jag bodde i Sverige. ”Jag flyttar, men vi kommer att ses igen”, sa jag till dem. ”Det kräver bara lite mer planering.” De protesterade inte mot mitt val, men det känns bra att vi kunde prata igenom det.

Jag förberedde mig länge inför flytten och försökte ta reda på så mycket information som möjligt. Men det var svårt, och jag kände att både lettiska och svenska myndigheter ville placera mig i ett fack. Det var svårt att få bra information om hur jag bäst skulle förbereda mig. Nu så här i efterhand är jag besviken; jag gjorde allt jag kunde i förväg, men när jag kom hit blev allt ändå komplicerat och tog lång tid.

Skatteverket ställde frågor som fick mig att känna mig som att jag flyttade hit för att få fördelar. Det är som att folk tror att vi kommer hit och sen får betalt för ingenting. Så är det inte.

Jag har läst svenska på SFI, och nu läser jag en grundkurs i svenska på ABF. Jag skulle vilja bli klar innan året är slut. Jag har sökt jobb sedan jag flyttade hit, och när jag fick några konsultuppdrag startade jag en enskild firma. Jag jobbar bland annat med att skriva rapporter om unga arbetslösa som inte har utbildning och hur de ska integreras i arbetsmarknaden. Men jag söker fortfarande en anställning. Jag har läst statsvetenskap och jobbade för Civic Alliance Latvia, en plattform för alla frivilligorganisationer i Lettland. Det är en stor fördel att ha jobbat med sådana här saker eftersom många projekt är mellan nordiska länder.

I framtiden vill jag ha ett hus någonstans i närheten av Stockholm. Det finns så mycket natur här, det finns vind och det finns vatten. Jag har alltid levt vid havet. Om jag skulle flytta till en stad utan vatten skulle jag inte må så bra.

Våra barn ska kunna svenska, lettiska och engelska, och vi kommer att ha engelska som ”det hemliga språket”. Ja du vet, när man pratar om var man har gömt godiset och du inte vill att barnen ska förstå vad du säger!

Om migration i det offentliga samtalet

Det är inte anonyma människor som kommer hit. Jag tänker på mina kursare på SFI:n: en plastikkirurg, en sjuksköterska och en som ägde en brudklänningsaffär i sitt hemland. De tvingades komma hit. De ville inte. Det vore bra om man kunde låta deras historier komma fram, att visa deras perspektiv.

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Intas låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här