De möttes med öppna armar

Friday 04 April 2016
Logal-&-Adam

Möten mellan nya och gamla invånare kan leda till fantastisk vänskap. När Logal Kako var bostadslös öppnade Adam Cronstedts familj sitt hem för honom. Sedan han flyttade in har diskussionerna kring middagsbordet tagit nya spännande riktningar.
I Madelene Bång fann Hoodo Abdi Royman en extramamma. Och den nya tonårsdotterns sätt att vara har fyllt Madelene Bång med extra energi.

För snart ett år sedan träffades 21-åringarna Adam Cronstedt och Logal Kako på en gayklubb i Stockholm.

– Han såg så grym ut, så jag tänkte att vi måste prata, säger Logal Kako.

Adam Cronstedt berättar att de klickade nästan på en gång:

– Jag tyckte att Logal var väldigt intressant. Han är extremt öppen och trevlig.

De höll kontakten via Facebook till en början och träffades sedan för att ta en kaffe. Det utvecklades till ännu en fika och flera nattklubbsbesök. De märkte hur lätt de hade för att prata med varandra och sa att de skulle finnas där om den andre behövde hjälp.

– Vi pratade om livet och om svårigheter vi gått igenom. Adam sa: ”Om du behöver hjälp – ring mig på en gång!” Och det gjorde jag, säger Logal Kako.

För tre veckor sedan, när han inte hade någonstans att bo, flyttade han hem till familjen Cronstedt. Ett självklart val för familjen, enligt Adam Cronstedt som beskriver sina föräldrar som väldigt öppna. De välkomnade Logal Kako med öppna armar.

– Både jag och min familj har verkligen gynnats av att ha Logal här. Han är väldigt smart och allmänbildad och har öppnat en massa nya diskussioner hemma hos oss. Han har lärt oss att förstå kriget och konflikten i Syrien mycket bättre, och har berättat hur han ser på Sverige.

För Logal Kako, som kom ensam till Sverige från Syrien, har det betytt mycket att få en svensk familj.

– Adams familj är fantastisk. De är så omtänksamma. Hans mamma pratar alltid svenska med mig – min svenska har blivit bättre på bara tre veckor tack vare henne. Jag känner mig inte som en främling: Det är en vacker känsla.

Logal Kakos utåtriktade personlighet och fallenhet för att träffa nya människor har också betytt mycket för Adam i en tid då han varit pressad av skolarbete och inte haft ork att ta initiativ till att träffa folk.

– Logal bjuder alltid med mig. Jag har träffat många nya mäniskor tack vare honom, vilket fått mig att må mycket bättre, säger Adam Cronstedt.

– Att träffa Adam blev en vändpunkt för mig. Vi klickar på så många nivåer. Vi är kreativa och har liknande tankar om samhället. Vi kan prata och allt och pusha varandra.

”Hon blev min mamma när jag inte hade någon”

Madelene Bång och Hoodo Abdi Royman träffades första gången våren 2014 då Hoodo Abdi Royman kom till det boende för ensamkommande barn där Madelene Bång var verksamhetschef.

– Hon gav mig en kram och sa välkommen. Vid första anblick tänkte jag att det var en stark kvinna, säger Hoodo Abdi Royman.

Och intrycket var ömsesidigt.

– Jag är genusvetare och feminism är viktigt för mig. Hoodo är en tuff och stark tjej. Jag ville stärka henne och prata om att hon har rättigheter.

Samtalen mellan dem blev allt fler. De åt middagar tillsammans och Hoodo Abdi Royman vände sig till Madelene Bång när hon funderade över något eller behövde hjälp.
– Efter ett tag kändes hon som min mamma. Det var hon som förklarade allt, som sa: ”Kom och sätt dig här.” Jag kände mig trygg med henne, säger Hoodo Abdi Royman.

Intresset för feminism förenade dem. Hoodo Abdi Royman berättade för Madelene Bång om könsstympning och om hennes erfarenheter av att vara ung tjej i Somalia.

– Hon har berättat saker som gör att jag förstår på ett annat sätt. Hon har visat människan bakom statistiken, säger Madelene Bång.

Madelene Bång lyckades också förmedla sitt budskap till Hoodo Abdi Royman; att hon kan bli vad hon vill och att hennes åsikter är viktiga.

– Jag kände att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille, att jag kan bestämma vad jag vill, säger Hoodo Abdi Royman.

Madelene Bång minns ett tillfälle när hon skulle ta en biltur med Hoodo Abdi Royman och en kille från boendet. Hoodo Abdi Royman gick ut först ut till bilen – och satte sig där bak.

– Jag vände mig till henne och sa: ”Sätt dig aldrig mer i baksätet, för då kommer du få sitta där hela ditt liv”. Hon förstod vad jag menade, klev ur och satte sig där fram. Det var något väldigt symboliskt över det.

Dagen då Hoodo Abdi Roymanss mamma och pappa kom till Sverige från Somalia fanns Madelene vid hennes sida. Hon ringde och väckte henne på morgonen, körde till flygplatsen och filmade mötet. Och kontakten fortsatte även efter att föräldrarna kommit hit.

– Madelene hjälpte mig i kontakten med myndigheterna, och kunde ringa för att höra hur jag mådde. Hon visade att hon brydde sig.

Mötet mellan dem har betytt mycket för båda.

– Hoodo är otroligt sympatisk och lätt att prata med. Hon har fyllt mig med energi.

– Madelene blev min mamma när jag inte hade någon mamma här. Vad det betytt går inte att beskriva med ord.

Hör mer från Hoodo Abdi Royman här: http://www.migtalks.se/persons/hoodo/

Hör mer från Lodal Kako här: http://www.migtalks.se/persons/logal/

MadeleneHoodo